tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post5710559664829081054..comments2024-03-27T11:27:31.737+01:00Comments on Chwile zasłodzenia: lody Gelatelli Premium Słony Karmel Kimiko556http://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-57127538216380507092019-12-27T23:33:43.664+01:002019-12-27T23:33:43.664+01:00To różnie, bo jej żołądek bardzo źle to znosi. Śre...To różnie, bo jej żołądek bardzo źle to znosi. Średnio wychodzi to tak, że jednego dnia są tylko lody, drugiego lody + słodycze ("No popatrz, wczoraj chyba zjadłam więcej, nie? No zobacz. Już tak mało zostało..."). I wtedy też narzeka na siebie w akompaniamencie dziwnych dźwięków z żołądka. :> Oj tam, na mamy można się do woli licytować.<br /><br />Kiedyś chciałam kupić kajmak by sprawdzić, czy na pewno znam jego smak. Nie zrobiłam tego jednak, bo... tak, u mnie też ta puszka stałaby latami i tyle. Wystarczy, że parę lat temu kupiłam mleko w tubce z kotem, by sobie przypomnieć smak dzieciństwa. Po latach postanowiłam zrobić sobie szalony dzień i zjeść / wypić (?) to mleko. Trochę połyżeczkowałam, trochę mnie zemdliło i... oddałam Mamie, nie mówiąc, ile to ma lat. Smakowało jej i... żyje!<br /><br />Lody odradzam podwójnie, bo ostatnio te lidlowe strasznie się pogorszyły. Chciałam wrócić sobie do zakalcowych i... tak je zmienili (także skład, kalorie itd.), że jestem w szoku i aż nowa recenzja będzie. Strzeliłam focha na Gelatelli. "Lidl obniża ilość cukru i soli w produktach"... chyba gó**** zapychając.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-88368104018435487382019-12-27T23:26:25.670+01:002019-12-27T23:26:25.670+01:00Dokładnie! Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, ...Dokładnie! Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by robić i słodkie, zwykłe karmelowe lody i w wariancie solony karmel.<br />Gelato Haagen Dazs, które jadłam w USA były tak przecudownie słono-karmelowe... że chyba już nigdy żadne lody o tym smaku mnie nie usatysfakcjonują. Mam jednak taką teorię, że trudno o mocno słone lody, bo przecież sól sprawia, że lód (jakikolwiek) szybciej się topi.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-71307539540156016222019-12-27T23:24:26.327+01:002019-12-27T23:24:26.327+01:00Nie dodaję soli do owsianki, w życiu! Mama jednak ...Nie dodaję soli do owsianki, w życiu! Mama jednak owszem i mówi, że smak jest wtedy nieco wytrawniejszy. Ponoć ogólnie sól podkreśla smaki, według mnie zabija, więc w ogóle jej nie używam. W słodyczach, z wiem z doświadczenia po wielu spróbowanych, wychodzi bardzo, bardzo różnie. Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-10926583436425686752019-12-26T10:50:44.193+01:002019-12-26T10:50:44.193+01:00Mama zjada każdego dnia lody plus czy zamiast klas...Mama zjada każdego dnia lody plus czy zamiast klasycznych słodyczy? Nie chcę się "licytować na mamy", ale moja wciąga takie na raz. W zeszłym roku chyba pobiła swój rekord, bo zjadła 20+ (wydaje mi się, że 24) rożków w jeden letni wieczór. Potem spacerowałyśmy razem z psami i narzekała na siebie :P<br /><br />Parę lat temu rozważałam kupienie puszki kajmaku, bo nieustannie chodziła za mną ochota na jego smak, na szczęście udało mi się powstrzymać. Leżałaby ta pucha do dziś. Mleczka w tubkach próbowałam wyjeść dłuuugo (dwa lata...) po terminach, ale to nie są słodycze, na które ma się siłę codziennie, więc część poszła do śmieci (każdą wyjadłam minimum do połowy).<br /><br />Nie wiem, jak konsystencję, ale smak mogłabym odebrać lepiej niż Ty. Brak soli uważam za pozytyw (choć niekoniecznie w wariancie, który sól obiecuje). Toffi, mleko z tubki i wanilio-śmietankowość sprawiają, że ja też mogłabym zapisać sobie nazwę lodów na kiedyś, acz nie zamierzam kupować dużych lodów.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-45358743352448912662019-12-26T07:39:29.422+01:002019-12-26T07:39:29.422+01:00Z jednej strony lubię mleczko w tubce, ale z drugi...Z jednej strony lubię mleczko w tubce, ale z drugiej jak kupuje lody o smaku słonego karmelu to chce autentycznie słony karmel. Ja akurat bardzo lubię sól, ale jak dotąd jedyne lody o tym smaku w których faktycznie czuć mocną sól to te od Braci Hodurek (w Good Lood na przykład wcale soli nie czuje). Także tych na pewno bym nie kupiła, mimo że Mamie smakowały - dla mnie słony karmel ma być słony i kropka ;)First Aid Sweethttps://www.blogger.com/profile/16951110390639967631noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-9236302271300952612019-12-26T06:29:29.756+01:002019-12-26T06:29:29.756+01:00Nawet gdybym jadła lody to tego smaku bym nie wybr...Nawet gdybym jadła lody to tego smaku bym nie wybrała. Sól w słodyczach raczej do mnie nie przemawia... Sól podobno podkreśla słodki smak. Wydobywa go z produktów. Z tego względu dodaje się szczyptę soli do owsianki czy kaszki żeby podkreślić ich slodyczowa nutę.Marthahttps://www.blogger.com/profile/16449479218173501989noreply@blogger.com