tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post6611513346374775418..comments2024-03-27T11:27:31.737+01:00Comments on Chwile zasłodzenia: Zotter Gingerbread ciemna 70 % z ciemnoczekoladowym nadzieniem z piernikiem z rumem, skórkami pomarańczy i cytryny, marcepanem, wiórkami kokosowymi, miodem oraz orzechami włoskimi i laskowymiKimiko556http://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-43104271362988934622020-08-25T15:00:37.119+02:002020-08-25T15:00:37.119+02:00Chyba nadal nie rozumiem. Czekoladę kupiłam i zjad...Chyba nadal nie rozumiem. Czekoladę kupiłam i zjadłam dopiero w 2019 roku. W 2015 powiedziałam sobie, że wrócę do niej, myśląc, że kupię ją za rok. A nie kupiłam ani w 2016, ani w 17, ani nawet w 18.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-69520174937969381412020-08-23T11:23:14.143+02:002020-08-23T11:23:14.143+02:00Chodziło mi o fragment: "Nie stało się to jed...Chodziło mi o fragment: "Nie stało się to jednak "za rok" jak napisałam w 2015 roku, a dopiero w 2019" i o noszenie się z recenzją od 2015 roku. Raczej od tego czasu kolejki nie masz ;><br /><br />W wilgotności się zgadzamy (śmierć drewnianym słodyczom!), ale Twój mógłby być za ostry.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-53735492863304295602020-08-19T16:14:47.698+02:002020-08-19T16:14:47.698+02:00Wizja piernika opisanego przez Ciebie bardzo mi si...Wizja piernika opisanego przez Ciebie bardzo mi się podoba. Właśnie że w internecie raz po raz widywałam przepisy itp. na pierniki bez kakao / czekolady; albo zdjęcia takich dość jasnych, co mi się już na oko nie widziało najlepiej. <br />Rzeczywiście wiórki do piernika to dodatek dziwny, ale wyszły dobrze. Nie wiem, jak by to z ciastem było, ale w nadzieniu czekolady spoko sprawa. O, kokos wielu osobom z tropikami się kojarzy. Łączą go z takimi owocami - a do mnie właśnie to połączenie specjalnie nie przemawia. Kokos lubię z ciemną czekoladą, tak wytrawniej. W sumie... czekoladowy piernik z kokosem i rumem (na szybko teraz wymyśliłam) mogłabym kiedyś spróbować. <br />Obecnie jestem nieciastowa, więc w Toruniu nie szukałabym piernika-ciasta. To tak jak będąc w Wadowicach mój ojciec koniecznie chciał upolować kremówki, a ja aż się wzdrygałam i złośliwie uśmiechałam na widok napisów "prawdziwe kremówki papieskie" na chyba wszystkich witrynach cukierni (a warto wspomnieć, że tam cukiernie to chyba połowa budynków).Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-43314404977423795442020-08-17T12:02:14.874+02:002020-08-17T12:02:14.874+02:00Dlaczego zamierzchłych? Po prostu mam kolejkę pół ...Dlaczego zamierzchłych? Po prostu mam kolejkę pół roku i ta wypadła w normalnym trybie. A wolałam wrzucić tę, zanim Zotter doda do oferty piernikową na ten rok, więc nie czekałam z nią do zimy, a chronologicznie, jak jadłam opublikowałam. <br /><br />Co do piernika idealnego. Myślisz, że mój idealny byłby dla Ciebie bardzo za ostry? Twój też koniecznie musiałby być wilgotny, a nie suchy? Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-25454404462229092122020-08-17T11:57:15.303+02:002020-08-17T11:57:15.303+02:00Widzę, że ta tabliczka jest dostępna w Sekretach C...Widzę, że ta tabliczka jest dostępna w Sekretach Czekolady, więc gdy tylko się ochłodzi, rozpocznę polowanie na nią. Uwielbiam zarówno piernik jako ciasto jak i pierniczki-ciasteczka, ale w sklepie jeszcze chyba nie trafiłam na coś, co spełniałoby moje oczekiwania. Dla mnie dobre ciasto piernikowe jest zwarte, intensywnie korzenne, a jego słodycz pochodzi tylko od miodu i ma w sobie specyficzną pikanterię. Mile widziane są też nuty cytrusowe w postaci skórki z pomarańczy lub cytryny, ale innymi kwaśnymi owocami też nie pogardzę. Jednak dotychczas tylko domowe pierniki zbliżały się do tego ideału. Szczerze mówiąc nie dziwi mnie to, że w samym nadzieniu odkryłaś coś z czekolady. U mnie w domu do pierników zawsze dodawało się kakao ... i to sporo, więc nie wyobrażam sobie piernika bez czekoladowej nuty. Lubię też marcepan i ciekawi mnie dodatek rumu, który podkręca całość. Jedynie wiórki kokosowe trochę gryzą mi się z koncepcją rozgrzewającego piernika, bo kojarzą mi się raczej z czymś typowo letnim i tropikalnym. Jednak wierzę, że w innej kompozycji też mogą wypaść dobrze. Ostatnio byłam w Toruniu i liczyłam, że skoro miasto słynie z pierników to tam znajdę swój piernik idealny, ale mocno się rozczarowałam. Zaledwie w jednej, niepozornej kawiarni znalazłam ciasto, które uznałam za naprawdę dobre, choć ciągle nie odzwierciedlało mojego wyobrażenia o idealnym pierniku.Herbaciane fusyhttps://www.blogger.com/profile/15245145646238974466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-6800022548872275052020-08-15T11:15:06.548+02:002020-08-15T11:15:06.548+02:00Czy sierpień 2020 roku jest miesiącem robienia por...Czy sierpień 2020 roku jest miesiącem robienia porządków w folderze i publikowania zamierzchłych recenzji oraz "niewypałów z przeszłości"? :P "Przepiękny zapach piernikowy", a zaraz po nim imbir, anyż i pieprz. Cóż, mamy inne wyobrażenia idealnego piernika. Pieprz w kawalątkach? Ugryźć coś takiego... brr. Chili, gorzki cynamon, ych. Dali tu wszystko potencjalnie moje i uczynili skrajnie nie moim.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.com