tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post8418768751566718364..comments2024-03-27T11:27:31.737+01:00Comments on Chwile zasłodzenia: Primavika masło z orzechów nerkowca prażoneKimiko556http://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-19078131247812560772021-02-13T11:10:23.270+01:002021-02-13T11:10:23.270+01:00Ogólnie nie solę niczego, ale w masłach orzechowyc...Ogólnie nie solę niczego, ale w masłach orzechowych odrobinę soli uważam za potrzebną. Z tym, że w tym konkretnym... nie uważam jej ani za niezbędną, ani za "do wywalenia". Faktycznie, też jestem ciekawa, jak odebrałabym takie 100 % z orzechów nerkowca, choć jak już czyste orzechy to wolę jeść je tak po prostu, nieprażone. Stąd nie czuję potrzeby kupowania bardzo drogiego kremu, który mogę różnie odebrać. Na pewno nie źle, ale do 100 % mam nastawienie, że wolę same orzechy jeść. Może jednak jak znajdę stacjonarnie, tanio i bez ogromnej ilości wydzielonego oleju, to spróbuję któreś z przytoczonych.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-87913906594447415872021-02-13T10:33:26.491+01:002021-02-13T10:33:26.491+01:00Odkąd dawno temu musiałam zrezygnować z czekolady ...Odkąd dawno temu musiałam zrezygnować z czekolady (uzależnienie od niej przybrało niepokojące rozmiary), a nieco później z nabiału (stwierdzona alergia), moją „guilty pleasure” stały się masła orzechowe. Wybieram tylko te stuprocentowe, bez dodatków. Primavikę nerkowcową lubię, ale ten jeden procent soli jakoś mnie w niej uwiera. Zastanawiam się, czy smakowałaby Ci moja ulubiona holenderska Terrasana albo krem z orzechów nerkowca krakowskiej firmy Eoo Vita - choć ta najpierw wkurzyła mnie, że jej logo podszywa się pod produkt ekologiczny, którym nie jest (z daleka widać jakby „Eco Vita”), ale jak spróbowałam, to wybaczyłam - bo krem jest naprawdę dobry, pełen naturalnej słodyczy, i występuje w dwóch wersjach - gładkiej i crunchy. Agatahttps://www.instagram.com/agata_malodobry/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-84940746904617276332021-02-10T13:33:19.985+01:002021-02-10T13:33:19.985+01:00Nie, bez soli... masła orzechowe nie wychodzą. Sam...Nie, bez soli... masła orzechowe nie wychodzą. Same nerkowce kocham właśnie zupełnie same, ale zmielone jako masło orzechowe, gdzie wydziela się olej, obawiam się, że mogłyby wyjść właśnie tłuszczowo rozmyte bez soli. Sama nie wierzę, że bronię sól, której nie używam w ogóle, ale tu wydaje się trafiona. Może nie niezbędna, ale trafiona. <br />Prażenie... wydobyło ich smak do takiego tworu i w połączeniu z solą. Gdy chodzi o same orzechy - wolę je surowe, nieprażone, bo i prażenie potrafi nieco je... przygasić? Wydaje mi się, że sprawdza się - jak i sól - jedynie w smarowidłach.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-87334774485908073542021-02-10T13:30:15.805+01:002021-02-10T13:30:15.805+01:00Też zupełnie nie mam do czego takich rzeczy stosow...Też zupełnie nie mam do czego takich rzeczy stosować. Z jednej strony szkoda, bo są smaczne, ale z drugiej nie odczuwam specjalnie braku. Jak raz na jakiś czas zjadam to... głównie łyżeczką, ale posiłek to z dupy, ale czasaaamii oki. Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-42144034920244461522021-02-10T13:28:28.342+01:002021-02-10T13:28:28.342+01:00Mi też sól do nerkowców zupełnie nie pasuje. Kocha...Mi też sól do nerkowców zupełnie nie pasuje. Kocham same, nieprażone surowe nerkowce bez niczego. Ja jadłam nerkowcowo-kokosowe z solą od Basi i jest gorsze, bo znacznie słodsze w kokosowy sposób i słone. Primavika po prostu rządzi.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-38528818995157875252021-02-10T12:22:31.015+01:002021-02-10T12:22:31.015+01:00Pamiętam, że to masło bardzo mi smakowało, choć ni...Pamiętam, że to masło bardzo mi smakowało, choć nie obraziłabym się, gdyby producent zrezygnował z soli albo przynajmniej dał jej mniej. Nerkowce lubię właśnie za ich delikatność i uważam, że nie trzeba ich niczym podkręcać, a samo prażenie już maksymalnie wydobyłoby z nich smak. Wersji smażonej nie jadłam i raczej nie chciałabym, bo podobnie jak Ty nie przepadam za rzeczami smażonymi.Herbaciane fusyhttps://www.blogger.com/profile/15245145646238974466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-47559505495131569672021-02-10T09:17:48.607+01:002021-02-10T09:17:48.607+01:00Obrażenie się tego typu jest mi znane, i to z obu ...Obrażenie się tego typu jest mi znane, i to z obu stron. Jestem pewna, że jadłam i recenzowałam to masło, też właśnie w ramach współpracy. Pewnie było smażone, skoro miało to miejsce sto lat temu. Nie miałabym do czego stosować na co dzień, ale smak wspominam pozytywnie.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-88515032019857706712021-02-10T08:31:02.066+01:002021-02-10T08:31:02.066+01:00Bardzo lubię nerkowce, nie przeszkadzałoby mi ich ...Bardzo lubię nerkowce, nie przeszkadzałoby mi ich smażenie, ale prażenie brzmi o wiele lepiej ^^ i pewnie wiadomo co mnie kusi najbardziej... Sól! Cieszę się że ją tu wyraźnie czuć ^^First Aid Sweethttps://www.blogger.com/profile/16951110390639967631noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-35592044767976696832021-02-10T05:10:39.342+01:002021-02-10T05:10:39.342+01:00Zdecydowanie nie dla mnie. Kocham nerkowce, ale ni...Zdecydowanie nie dla mnie. Kocham nerkowce, ale nie w otoczeniu soli. Nie pasuje mi to kompletnie ... jeśli już to same. Jadłam podobne połączenie od Basi Basi. Tzn próbowałam, bo cały słoik trafił fo mamy... Marthahttps://www.blogger.com/profile/16449479218173501989noreply@blogger.com