Mazurskie Miody Polski Miód gryczany to miód pszczeli nektarowy gryczany; kraj pochodzenia to Polska - od Mazurskich Miodów Bogdana Piaseckiego (strona internetowa: mazurskiemiody.pl), ale zakupiony w Lidlu.
Po otwarciu poczułam przecudownie wyrazisty, goryczkowaty zapach charakternego miodu. Silna słodycz i gryka tworzyły kuszące, niemal "kręcące w nosie", niczym panienka kręcąca biodrami, połączenie.
(Po miesiącu na dnie mocno się scukrzył.)
W smaku przodowała czysta, powalająca słodycz, a potem rozchodził się smaczek gryki. W gardle pojawiała się lekka goryczka wraz z drapaniem wywołanym słodyczą.
Bardzo, bardzo słodki, a jednak specyficznie wyrazisty. Czuć, że to miód gryczany, owszem, ale gryczany, a jednak przede wszystkim słodki.
Przy większej ilości miałam wrażenie, że pobrzmiewa w nim kwasek, którego w gryczanym jeszcze nigdy nie czułam.
W porównaniu z miodem z Tesco był jakiś... ewidentnie słodszy i z jeszcze mniejszą głębią. Ok, to niezły miód w tej cenie i przy tej dostępności, ale daleko mu do tego z Tesco.
ocena: 7/10 (nuty smakowe, jakość w odniesieniu do ceny)
kupiłam: Lidl
cena: około 13-14 zł (za 400g)
kaloryczność: 318 kcal / 100 g
kaloryczność: 318 kcal / 100 g
czy znów kupię: nie
Lubie miód, ale kompletnie nie znam się na jego rodzajach :D dla mnie każdy smakuje po prostu slodko i miodowo xD aczkolwiek ten podoba mi się ze względu na szatę graficzną i płynną konsystencje, nie cierpie skrystalizowanego miodu (znaczy i tak zjem, ale wolę plynny xD) ale grafika naprawdę pierwsza klasa <3
OdpowiedzUsuńPo prostu słodko? Nie uwierzę, że można nie rozróżniać np. wielokwiatowego a gryczanego.
UsuńNo ja nie bym ich nie umiała nazwać po samym smaku :p
UsuńPrzecież jeden jest okropnie po prostu słodko-mdły, a drugi wręcz goryczkowaty... Może byś nie nazwała, ale założę się, że różnicę byś poczuła.
UsuńNie wiem, jak skomentować miód, którego nie jadam. Mogłabym napisać "moja mama lubi mój, tato też", ale zamiast tego zostawiam wierszyk.
OdpowiedzUsuńOlga miodu jeść nie chciała
i przed słojem uciekała.
Babcia mówi: "spróbuj miodu!".
"Takie kity? To za młodu!
Wolę czekoladę, babko,
ciastko, baton oraz jabłko".
Słodzić cukrem - nie słodziła,
i tak bez słodyczy żyła.
"Po co zmuszać twarz do miodu,
gdy mam w sobie tyle słodu?"
To ja czasem mam podobnie przy niektórych recenzowanych przez Ciebie produktach, np. przy wytrawnych ciastkach. Miodem je! (Nope.)
UsuńZmuszać czy nie zmuszać?
Oto ważne jest pytanie.
Mych czekolad nie śmiej ruszać
Gdy słodyczy posucha nastanie.
Lepiej wtedy przeproś miodek,
Albo rzuć się na miętowy chłodek.