Lifefood 80 % Cacao to surowa "ciemna czekolada" o zawartości 80 % składników kakaowych (tłuszcz + proszek), słodzona syropem z agawy.
Po otwarciu folii zdziwiłam się jednak, bo zapachniało całkiem nieźle, a dokładniej truflowo-daktylowo, dość rześko, ale jak słodki syrop (pewnie za sprawą tego z agawy, ja raz i drugi kupiłam tylko klonowy).
Gdy tylko kawałek spoczął na języku, zaczęłam postrzegać ją jako miękką i niegładką, rozwodnioną plastelinę.
Już przy pierwszym kęsie odnotowałam dziwną nutę jakby gorzkawego oleju i/lub stęchłych orzechów, kryjąca się w smaku kakao, oraz wyrobu czekoladopodobnego, ale niby wyższej jakości. To taki "smak tłuszczu orzechów", poniekąd maślany... taka tłusta mdłość - aż trudno to nazwać.
Kakaowa gorzkawość była bardzo zgaszona. Skojarzyło mi się to z jakimś kakaowym kremem, do którego ktoś pożałował kakao. Czuć je, nawet z dymno-ziemistą nutą, ale bez głębi i wyrazistszego smaku.
Potem pozostawał jeszcze posmak gorzkawego dymu, dziwny wodniście-słodkawy chłodek i wrażenie tłustości, oleju.
Punkt przyznaję za zapach i za to, że w sumie chyba dali dobre kakao w proszku - z czymś takim jednak nie do tabliczki, a do paczki i na sprzedaż po prostu jako kakao w proszku (i takie przyjemnie można by sobie zrobić na ciepło czy coś).
ocena: 2/10
kupiłam: zdrowazywnosc.com.pl
cena: 16,40 zł (za 70 g)
kaloryczność: 591 kcal / 100 g
czy znów kupię: nie
Skład: surowy tłuszcz kakaowy 49%, surowe kakao w proszku, surowy syrop z agawy, wanilia w proszku
Skład: surowy tłuszcz kakaowy 49%, surowe kakao w proszku, surowy syrop z agawy, wanilia w proszku
Już sama marka jest ostrzeżeniem - firmy produkujące "zdrową" żywność zwykle robia paskudne i oszukane czekolady. Po prostu żerują na modzie i wciskają kit naiwnym - w tym sensie, że sprzedają dużo drożej to, co przy odrobinie wiedzy można kupić za sporo mniejsze pieniądze, a tak samo zdrowe i bez chemii.
OdpowiedzUsuńJednak biorąc pod uwagę pyszne batony, łatwo się nabrać, że i coś innego mają dobrego.
UsuńJednak batony robi się dużo łatwiej. Do zrobienia dobrej czekolady potrzeba prawdziwego fachowca :)
UsuńNo tak, chociaż w przypadku tych chodziło mi nie tyle o dobrą czekoladę do degustacji, a taką, w której położono nacisk na dodatki. Na czystą zdecydowałam się dla porównania, więc... Błąd gonił błąd.
UsuńChcialabym spróbować dobrej surowej czekolady... RAW Cocoa mnie nie usatysfakcjonowała i widzę, ze ta do dobrych nie należy.... 2/10 - słabo
OdpowiedzUsuńPróbuj Pacari surową, cudo.
UsuńBłe. Kto z Insta wpuścił Cię w takie maliny i co mu zrobiłaś, że tak Cię nienawidzi?
OdpowiedzUsuńNikt zły, a takie samo biedactwo jak ja, bo również się wklepała. :(
Usuń