Ten krem bardzo mnie zaciekawił, odkąd się pojawił. Od razu uznałam, że z ogromną ochotą porównam go ze zwykłym Eko Gram The Real Almond Paste. Tak nakręciłam się na perspektywę porównania, że aż zapomniałam, że tamten już recenzowałam. Ale z przyjemnością wróciłam. A jednak to właśnie ten dzisiaj prezentowany bardziej mnie ciekawił. O ile migdały lubię jeść w skórkach i nie wyobrażam sobie, bym miała je blanszować, tak krem z tych pozbawionych skórek mógł wyjść przezacnie. Ogólnie jestem wrażliwa na słodycz, ale kremy 100% wolę, jak idą w słodycz, a nie mocną wytrawność czy prażenie (w końcu traktuję je jako coś jakby desero-kolacje). Tylko gdy o mi migdałowe chodzi - z migdałów ze skórkami, a z blanszowanych, kremy wydają mi się tak kompletnie inne, że... No jakby były z kompletnie innej bajki. Byłam niezmiernie ciekawa, jak ten ma się do już wspomnianego, ale też do innego, chyba jedynego takiego dotąd jedzonego - Sticky Blenders Migdał Vegan.
Eko Gram The Real White Almond Paste to krem / pasta w 100 % ze zmielonych łuskanych / blanszowanych prażonych migdałów z Hiszpanii; firmy Michał Pelc Anagram.
przed i po uporaniu się z olejem |
Na wierzchu wydzieliło się sporo oleju, z czego zlałam jakieś 7,5 łyżeczki, a wymieszałam w sumie prawie 2 łyżeczki.
Mieszanie nie było zbyt trudne, bo krem mimo masywności, wydawał się ciągnący i półpłynny. Na pewno nie rzadki, ale delikatny i miękki. Drobinki widać w nim dopiero, gdy się uważniej przyjrzeć. Nie trafiłam na żadne grudki, a jednolitość uzyskałam bardzo szybko.
W trakcie jedzenia krem wydawał się mocno gęstnieć. Rozpływał się średnio szybko, lekko zalepiając usta. Nie był zbyt tłusty. Odznaczał się za to aksamitnością i bezkresną kremowością. W pewnej chwili wydał mi się nawet jakby nieco czekoladowo-maślano zagęszczony. Wyszedł prawie zupełnie gładko, z marginalnym miazgowym efektem. Sprawiał wrażenie miękkiego, wręcz mięciusio-żujnego, mimo pewnej masywności.
W smaku pierwsza pojawiła się nieśmiała słodycz i jakby sama podała w wątpliwość swoją obecność, zasadność. Rozeszła się nieco, zmieniając we wręcz neutralność.
Do głowy przyszedł mi niesłodki, a właśnie neutralny, łagodniusi marcepan. Marcepan... wręcz mleczny? Popłynął niemal śmietankowy motyw. Wyobraziłam sobie migdałowo-mleczny krem, rodem z jakiś szlachetnych, nieprzesłodzonych pralinek. Pralinek zrobionych z wyraźnie wypieczonych waflowych kulek, wypełnionych kremem?
Słodycz jednak odważyła się. Mniej więcej w połowie rozpływania się porcji w ustach otarła się nawet o białą czekoladę, ale dziwnie mocno maślaną i - jak na taką - mało słodką. Po pralinkowo-migdałowym kremie przemknął jeszcze... popcorn w białej czekoladzie? I zniknął, zmieniając się w motyw po prostu łagodnie pieczono-prażony. Bardziej pieczony.
Maślaność wyszła na przód, zrobiło się neutralniej. Łagodne migdały zrezygnowały z większości słodyczy, zostawiając jakby tylko łagodną, naturalną słodycz mleka. Śmietanka migdałowa zakończyła to wszystko.
W posmaku została maślaność trochę jak z mało słodkiej, białej czekolady i śmietankowo-mleczny motyw, łączący w sobie zwykły nabiał z ewidentnie migdałowym. Czułam też wyraźnie zarysowaną, pieczoną nutkę, dodatkowo obniżającą słodycz - podrzucającą bardziej neutralnawy wydźwięk. Było mocno migdałowo, ale w do potęgi łagodnie-delikatnym wydaniu.
Krem był bardzo zacny. Bardzo intensywny w swej łagodności. Mimo słodyczy, nie był aż tak bardzo słodki. Zaserwował nutkę wręcz śmietankową, przemknął niesłodki marcepan i niesłodka biała czekolada - acz i prażenio-pieczenie się trochę zaznaczyło.
Krem trochę kojarzył mi się ze Sticky Blenders Migdał Vegan, ale dziś przedstawiany był nieco mniej słodki i z jednak prażono-pieczonym akcentem. Przez to, że chwilami chylił się ku popcornowi, wydał mi się odrobinkę mniej obłędny od wspomnianego.
Uważam go za równie dobry, ale po prostu kompletnie inny co Eko Gram The Real Almond Paste.
ocena: 9/10
kupiłam: sklep Eko Gram w Krakowie
cena: 49,99 zł (za 300g)
kaloryczność: 607 kcal / 100 g
czy kupię znów: nie
Skład: 100% łuskane prażone migdały
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.