In 't Veld My Favourite Things 72 % Kakao Ziege to ciemna mleczna czekolada o zawartości 72 % kakao z Peru i trinitario z Meksyku z mlekiem kozim i solą.
Po otwarciu poczułam głównie czysto kozi zapach, kojarzący się z kozim jogurtem naturalnym w towarzystwie palonych nut o wydźwięku orzechów. Doszukałam się również ziół z pewną filiacją z lekkością. Na nią składały się niejednoznaczne, bo ukwiecone, charakterne owoce takie jak aronia czy czarny bez.
Przy łamaniu tabliczka trzaskała w suchy sposób.
Ani w dotyku, ani w ustach nie zdradzała swej tłustości. Gdy rozpływała się, owszem, tłustość mleka czułam, ale proszkowo-ziarnista struktura rozganiała to poczucie. Idealnie się w tym zakamuflowało kilka kryształków i dużych płatków soli (o których dowiedziałam się dopiero w trakcie degustacji). Konsystencja wyszła jak najbardziej pozytywnie, bo wydawała się nieuładzona i dzika.
W smaku od pierwszej chwili poczułam stateczną gorzkość. Szybko przybrała postać dymu, choć paloność nie była w niej wiodącym czynnikiem.
Z ziemistymi nutami prędko zszedł się kwasek albo raczej cierpkość koziego mleka. Kozia nuta pojawiła się, by przez chwilę zagrać delikatną, a następnie uderzyć pełną mocą.
Po ustach rozeszła się słoność, w dużej mierze ta naturalna koziego mleka, trochę jakby wstrzymując pozostałe smaki. Wszystko zdominował czysto kozi smak. Poczułam się, jakbym właśnie zabrała się za naturalny jogurt kozi.
Słonawość trafiła na słodycz, podbijając smak karmelu, za którego sprawą pod koniec czekolada nieco złagodniała.
Po wszystkim pozostał na długo wyrazisty posmak łączący słonawy, ale mleczny karmel, ogrom koziego smaku i ziemisto-dymny duet gorzkości i kwasku.
Czekolada bardzo mi smakowała. Intensywna i dosadna w kwestii koziości (niemal chamski, dominujący kozi smak, który kocham) i ziemiście-odymionej kakaowości z owocowymi zapędami. Mimo to, znalazło się w niej trochę miejsca dla niemal kwiatowej lekkości, co przy nieposkąpionej ilości soli to nie lada sztuka. No i właśnie... sól zajęła się w dużej mierze podkręcaniem poszczególnych aspektów, bo bardzo słono (mimo sporej ilości) nie było.
Lubię czekolady z solą, ale tu chwilami miałam wrażenie, że obyło by się bez tego dodatku.
To chyba druga po Zotterze tak charakterna kozia czekolada, jaką jadłam. Nie przebiła go jednak właśnie z racji soli. Zotter to bardziej "KOZIA ciemna mleczna czekolada", a Int "CIEMNA KOZIA czekolada" (duet). Uważam, że im więcej kakao, tym lepiej, ale im więcej kakao i soli w czekoladzie koziej... Tym bardziej moja uwaga była rozproszona. Założę się, że ta część podsumowania nie została by napisana, gdybym Zottera nie znała - wtedy In 't Veld mogłaby wejść na listę naj-najukochańszych czekolad, a tak... odrobinkę jej zabrakło.
ocena: 10/10
kupiłam: Sekrety Czekolady
cena: 16,59 zł (za 50 g; dostałam zniżkę)
kaloryczność: 606 kcal / 100 g
czy kupię znów: chciałabym
Skład: ziarna kakao, pełny cukier trzcinowy, pełne kozie mleko w proszku 10%, surowy tłuszcz kakaowy, sól
Nigdy nie jadlam koziego mleka czy jogurtu, a tym bardziej koziej czekolady .strasznie jestem ciekawa, jak ona musi smakowac!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kozie mleko (polecam, są m.in. w Tesco), ale jest na tyle specyficzne, że wielu osobom nie smakuje, więc radziłabym właśnie najpierw mleko spróbować. Za to o dobry kozi jogurt strasznie ciężko. Obecnie żadnego dobrego sobie nie przypominam.
UsuńSzkoda, że już są niedostępne, bo akurat zaczęły mnie zaciekawiać. Nie wiedziałem, że Zotter wycofał swoje kozie mleko, to smutna wiadomość :(
OdpowiedzUsuńI to bardzo, ale jest jakaś nowa kozia (tylko 45g), więc ciekawe, może w smaku podobna.
UsuńZ tych nowych pojedynczych Labooko mam taką z czerwonym winem.
UsuńJa też, ale nie o Labooko mam chodzi, a o nową serię, czyli CraftAkt.
UsuńKurczę, proszkowo-ziarnista czekolada z ziarnami soli. I jeszcze intensywny, chamski smak koziego mleka. Tak bardzo nie dla mnie. Na dodatek próbując ciemnych tabliczek z różną zwartością kakao, odkryłam, że im więcej %, tym mniejsza słodycz. Tu kakao zdaje się stać na przyjemnym poziomie, jednak napisałaś o niskiej słodyczy. Słodycz stępia smak, przynajmniej w moim odczuciu.
OdpowiedzUsuńTo dość oczywiste, że im więcej % kakao, tym cukru mniej. Słodycz cukru po prostu bardzo na kakao wpływa, tak, rzeczywiście tłumi jego smak. Też tak uważam. Ale! Są też czekolady 100 % kakao, które wydają się w pewien sposób słodkie. To jednak taka inna słodycz.
Usuń