Chocolate Organiko 95 % Cacao to ciemna czekolada o zawartości 95 % kakao trinitario z Republiki Dominikany.
Po rozerwaniu folii po całym pomieszczeniu rozniósł się smakowity i intensywny zapach soczystej cytryny i innych cytrusów, tak rześkich, że aż kojarzących się również z trawą cytrynową i chłodzącymi ziołami, czymś roślinnym. Niczym prąd, było to uziemione ziemistymi nutami. Ziemia łączyła się z "orzechową" kokosowością całego, naturalnego orzecha kokosowego i oleju kokosowego. Przy tym doszukałam się odrobiny imbiru z pogranicza rześkiego, a już ostrzejszego.
W smaku najpierw poczułam mocno gorzką ziemistość. Była to ziemia czarna i wilgotna. Jej smak trwał przez moment, przemknął w nim kwasek wiśni, aż nagle...
Po ustach rozeszła się silna słodycz kojarząca się ze słodzikiem. Do poczucia wilgoci dołączył orzeźwiający chłodek. Słodzik zrobił się bardziej lukrecjowy, a poziom słodyczy wzrósł do niewiarygodnego poziomu. Normalnie jak w 60%, a nie 95%.
W posmaku pozostała kokosowo-ziemista cierpkość, ściągnięcie i poczucie chłodzącej, lukrecjowo-słodzikowej słodyczy - bardzo znaczącej, ale nie jako smak przewodni.
Całość wydała mi się dziwna. Część nut podobała mi się. Połączenie lukrecji i ziemi byłoby boskie, gdyby nie słodzikowość. Odjęłabym tu nieco słodyczy, której obecności w sumie nie rozumiem. Tłustość jest bardziej zrozumiała (czuję, że dużo tłuszczu jest i w tych 95 % kakao), ale słodycz? Kokos też byłby smakowity, gdyby za bardzo nie poszedł w olej. W smak szło się wciągnąć, ale tłustość bardzo mi przeszkadzała od początku do końca.
Jej lepiąco-bagnista struktura i lukrecjowo-ziemisty smak szybko skojarzyły mi się z Michel Cluizel Los Ancones 67 %, która jakby za sprawą słodyczy miała więcej nut (miodowa, wiśniowo-alkoholowa, kawowa). W Cluizelu było coś dziwnego (w internecie pisali o nucie oliwek), a tu przy większej zawartości kakao... ta dziwność chyba wyszła na pierwszy plan. Smak oleju kokosowego i tłustość z pyłkiem były obrzydliwe. To już właśnie poniekąd "setkowa oleistość", ale wymieszana z "bagienkowością", osadzająca się na ustach... i to jakby przy smaku 60% kakao.
Czułam tu jednak też "kokosową orzechowość" i sporo cierpkości. Cierpki i orzechowy był też Pralus Republique Dominicaine 75 %, ale on niósł także cudowny bukiet owoców. Kolejna cecha wspólna to bananowe ściągnięcie.
Aby sprawdzić, czy rzeczywiście jest z nią, jak jest, kawalątek dałam Mamie: konsystencję uznała za w porządku (lubi tłuste bagienkowate czekolady, a tłustość ogólnie jej nie straszna), ale w smaku przeszkadzała jej gorzkość i kwaśność (dla niej nie do przebrnięcia jak w przypadku takich o zawartości więcej niż 50%, bo setkami pluje po paru sekundach)... Właśnie, przeszkadzała i tyle, a nie skłaniała do wyplucia (jak to zazwyczaj bywa przy wyższych zawartościach kakao).
ocena: 6/10
kupiłam: Sekrety Czekolady
cena: 13 zł (za 70 g; dostałam zniżkę)
kaloryczność: 525 kcal / 100 g
czy kupię znów: nie
Skład: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, lecytyna sojowa
Konsystencja jak dla mnie ok :D ale lukrecjowo ziemisty smak... Blee. Jeśli Twoja mama uznala za niesmaczną to pewnie miałabym podobnie, bo chyba mam zblizony gust do niej, z tego co czytalam w niektórych Rowach recenzjach (zwłaszcza tych bardziej plebejskich produktow) :p
OdpowiedzUsuńRzeczywiście chyba macie podobny, jak tak na Twojego bloga raz i drugi zajrzałam.
UsuńI... no cóż, jak dla mnie właśnie lukrecjowo-ziemiste nuty to jedne z nielicznych plusów tu.
Dziwna jakaś, poczekam na recenzję jakiejś czystej 70-tki, one są najbardziej reprezentatywne.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, nie doczekasz się, bo nie mam / miałam takiej, a tylko z solą i miętą.
UsuńZgadzam się, że te ok. 70% są najbardziej reprezentatywne. Obecnie doszłam do wniosku że w ogóle te 75% to taka moja zawartość, bo więcej to często a to konsystencja zawodzi, a to tłuszczem zapchane.
Bardzo dziwna. I to niepozytywnie, podobnie jak i te z dodatkami. Zakładam więc, że także ich 70% nie jest warta uwagi.
Za dużo goryczy, kwasku i ziemi. Do tego lukrecja i słodzik, brr. Za dużo % kakao.
OdpowiedzUsuńZa dużo UDAWANEGO % kakao.
Usuń