piątek, 30 listopada 2018

Lindt Excellence Noir Pink Grapefruit Intense ciemna 48 % z grejpfrutem

Raz zdarzyło mi się zastanawiać nad tym, czy zauważyłabym, gdyby Lindt zniknął ze sklepów. Mimo że ostatnio już w ogóle wypadł z kręgu czekolad, które mnie interesują, lubię mieć możliwość kupienia czegoś tak zwykłego, a jednak wciąż o wiele lepszego i ciekawszego od większości ogólnodostępnych w marketach czekolad. Gdy jakoś świeżo po przeprowadzce w sklepach zaczęłam widywać smaki, o których istnieniu nie wiedziałam, niektóre kupiłam. W końcu o czekoladę z grejpfrutem naprawdę ciężko. A wystarczy, że i tak rzadko ten owoc jadam, mimo że bardzo lubię jego smak (nie cierpię rozkrajać cytrusów, męczyć się z ich skórą itd.)

Lindt Excellence Noir Pink Grapefruit Intense to ciemna czekolada o zawartości 48 % kakao z różowym grejpfrutem

Po otwarciu poczułam zapach soku z grejpfruta i ogólnie cytrusowy (choć nie skórkowy) motyw, a także silną słodycz czekolady, która na szczęście i nutkę kakao zachowała.

Ciemna, lśniąca tabliczka łamała się z łatwością, acz nie była miękka. Na dość miękki wyglądały za to lekko ciągnące się, ale nie rwące, owocowe kawałki. Nie były to skórki czy kawałki grejpfruta, a soczyste, powoli rozpływające się (z poczuciem minimalnej scukrzoności), miękkie niby-żelki (tylko takie naturalne, z owoców). Podczas gryzienia oblepiały zęby, ale nie jakoś mocno, łatwo je odlepić. Osobiście a to ugryzłam obok czekolady, a to zostawiałam na koniec, by się rozpuszczały, a to dziabnęłam i ssałam / męczyłam językiem - różnie. W sumie wyszły bardzo w porządku, bo naturalnie.
W gładko-kremowej, nie za tłustej, ale szybko mięknącej i rozpływającej się czekoladzie zatopiono ich odpowiednią ilość. Niedosytu nie czułam, a tabliczka nie była irytująco najeżona.

W smaku od pierwszej chwili czułam niemal cukrową słodycz, z którą splatało się kakao nadające jej wytrawnego wydźwięku.

Dość szybko spod czekolady wyłoniła się nutka rześko owocowa. Przodował naturalny, słodko-gorzki grejpfrut, trochę podkreślający cierpkawość kakao. Przy kawałkach dodatku smak grejpfruta oczywiście nasilał się, był bardzo wyrazisty, choć czułam również nutkę słodkojabłkową. Ganiając cząstki po ustach odkryłam, że dodawały i nieco cytrynowy akcent.
Kawałki smakowały przede wszystkim owocami, ale także były bardzo słodkie. Uwypukliło to słodycz czekolady, chwilami wydała mi się jakby lekko cukierkowa, a na pewno przesadzona.

Końcówka była słodko ciemnoczekoladowa i słodko grejpfrutowo-jabłkowo-cytrusowa. Do silnej słodyczy dołączyła sugestia cierpkości: i grejpfruta, i kakao. Pozostałe owocowe kawałki raczyły smakiem bardzo słodkiego, ale naturalnego soku z grejpfruta.

Po czekoladzie pozostało poczucie naprawdę silnej słodyczy, ale nie przesłodzenie czy zaulepkowanie, bo ta silna słodycz przyjemnie zmiksowała grejpfruta i łagodną czekoladę.

Grejpfrut wyszedł tu bardzo wyraźnie, jednoznacznie, acz nie uderzał smakiem, gdyż był uładzony m.in. jabłkami. Nie zagłuszał czekolady, choć ona ewidentnie stanowiła tło. Słodka, wciąż kakaowa, ale nie gorzka, dobrze wyszła do tych kawałków - tak spójnie, dzięki czemu całość była delikatna i słodka, przyjemna. Mimo że wolałabym tu widzieć 70 % kakao, bo ogólnie było mi za słodko, tak ulepkiem tej czekolady za nic nie nazwę. Dodatek zaskoczył mnie tym, jak soczyście i autentycznie wyszedł.


ocena: 8/10
kupiłam: Carrefour
cena: 9,99 zł
kaloryczność: 510 kcal / 100 g
czy kupię znów: mogłabym (ale w promocji czy coś)

Skład: cukier, miazga kakaowa, kawałki grejpfrutowe 12% (sok z różowego grejpfruta 43%, jabłko, cukier, syrop fruktozowy, mąka ryżowa, tłuszcz kakaowy, aromat, substancja żelująca: pektyny; zagęszczony sok cytrynowy), tłuszcz kakaowy, bezwodny tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, aromaty

11 komentarzy:

  1. Ta akurat nie dla mnie, ale wczoraj kupiłam sobie wersję z prażonymi orzechami laskowymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jakoś specjalnie mnie nie kusi, ale może kiedyś kupię, jak na dużą promocję trafię.

      Usuń
  2. Mam tak z pomarańczami: lubię, ale nie chce mi się obierać, więc z cytrusów to zjadam głównie mandarynki i wyciskam sok z cytryn :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że ciekawe połączenie smaków - takiej nie jadłam. Jednocześni cytrusy i czekolada (pomarańcza) to nie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię czekolady Lindta, a grejfrutowej nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, kocham i doceniam mleczną czekoladę Lindta, ale przyznaję, że gdyby marka pożegnała się z Polską, nie odczułabym tego. Milka - owszem, bo poza tabliczkami wypuszcza jeszcze inne słodycze. Baron - również, bo dopiero się z nim zakumplowałam. Lindt... no cóż, choć przepyszny, leży na obrzeżach mojej bajki.

    Ciemna czekolada z grejpfrutem w ogóle mnie nie interesuje. W tym tygodniu nie masz dla mnie litości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, rzeczywiście niezbyt wpisuje się w Twój słodyczowy jadłospis. Ja tam się jednak wolę, jak dana marka skupia się na czymś konkretnym (np. na czekoladach). Nie mówię, by Milka czy Wedel nie robili różności, ale czasem mam wrażenie, że przesadzają. Chyba by mnie nie zdziwiło, gdybym trafiła na kiełbasę wedlowską.
      A tak co do różności od wymienianych marek. Jaffa cakes Milki są w Twoim stylu?

      Usuń
    2. Kiełbasa wedlowska, to nawet dobrze brzmi.

      Jaffa Cakes Milki z musem czekoladowym - odlot. Pozostałych nieowocowych smaków muszę dopiero spróbować. Zrobię to na pewno.

      Usuń
    3. Prawie tak dobrze, co sucha krakowska.

      Mi kiedyś toffee o dziwo nawet całkiem całkiem smakowały (o Tobie pomyślałam) , i tak się zastanawiałam, czy w ramach bloga i trochę pod Mamę, nie porwać się na czekoladowe Twór nie mój, ale i dość nietypowy, a o już plus.

      Usuń

Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.