Wydaje mi się, że grono wielbicieli połączenia mięty i czekolady nie jest zbyt duże, ale ja na pewno się do niego zaliczam. Co ciekawe, nigdy nie mogłam jednak pojąć fenomenu czekoladek After Eight - mi nie smakują. Nie lubię ich twardej czekolady i za miękkiego do niej nadzienia. Jestem wierną fanką naszych polskich odpowiedników miętowych czekoladek z nadzieniem, ale tu też mam swojego faworyta. To niepozorna, ale dobra firma - Goplana, której Wawel nie dorównuje. Nie lubię jego czekolady i już.
Goplana Pastylka miętowa w czekoladzie to czekoladka-cukierek typu, który chyba albo się uwielbia, albo nienawidzi.
Czekoladki pachną dość intensywnie, oczywiście ciemnoczekoladowo i miętowo, przy czym jest to zapach typowy dla takich produktów, a nie bardzo naturalny lub kojarzący się z pastą do zębów. Proste i smakowite.
Czekoladki wydają się twarde, jednak w ustach rozpływają się błogo kremowo i gładko, powoli zalepiając usta - najpierw czekoladową mazią, a potem gęstym, ale nie nazbyt zbitym, nadzieniem. Czekolada na wierzchu smakowała przystępnie: bardzo słodko, ale też wyraźnie kakaowo, z leciutką goryczką. Jej konsystencja przypominała jednak coś bardziej kremowo-polewowego (to nie zarzut, a fakt), co umożliwiło spójne przejście do wilgotnego wnętrza pastylki.
Ono bardziej rozchodziło się, niż po prostu rozpływało i porażało intensywnym smakiem mięty niosącym ochłodzenie. Dzięki temu efektowi silna słodycz nie wydaje mi się przesadzona lub po prostu za ciężka. Ani trochę nie kojarzy się to z pastą do zębów czy czymś. Czekoladki smakują po prostu słodką miętą, której charakteru i wytrawności nadaje ciemna czekolada.
Uważam, że to najlepsze czekoladki tego typu ogólnodostępne na rynku. Ważne jednak, by jeść je świeże, wtedy nadzienie ma cudnie kremowo-wilgotną konsystencję, a wiadomo, że kupując na wagę czasem nie wiadomo, czy na skamielinę nie trafimy.
ocena: 9/10
kupiłam: w sklepie osiedlowym
cena: 24 zł / kg
kaloryczność: 408 kcal / 100 g
czy kupię znów: nie wiem
Skład: cukier, czekolada 20% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), syrop glukozowy, woda, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitol), olejek miętowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.