Nigdy nie przepadałam za jogurtami "dzielonymi na dwa korytka", a już na pewno nie lubiłam jogurtów z wszelkimi czekoladowymi kulkami. Nie dość, że wydawały mi się nudne, to jeszcze smaki poszczególnych części nigdy się dobrze nie łączą. Co jednak wyróżnia Mullera? A no ciekawe połączenia i... no właśnie. To, że poszczególne części cudownie łączą się ze sobą.
Muller Greek Style Mix Mousse Lemon taste Crunch to jogurtowy mousse z cytrynowymi chrupkami zbożowymi, choć według producenta (który oczywiście wie, jak najlepiej przyciągnąć konsumenta, a przynajmniej jego uwagę): "fermentowany słodzony produkt mleczny z 10% chrupek zbożowych o smaku cytrynowym".
Jogurt to 90 g, chrupki 10 g (prosta matematyka).
Po otwarciu czuć "słodko cytrynkowy" zapach - może niezbyt naturalny, ale smakowity oraz (oczywiście) łagodny jogurt.
Wspomniany jogurt miał w tym przypadku boską konsystencję. Nie był zbyt tłusty, przypominała bowiem mus, puszek, a jednocześnie wciąż miała w sobie coś z sycącego jogurtu (za to kocham jogurty aero Mullera!). Napowietrzona w stopniu idealnym struktura w pełni pasowała do łagodnego smaku. Ten wydawał się głównie greckonaturalny, leciutko słodki. Wyraźnie czuć jogurtowość, ale żadnych kwachów czy cierpkości.
Podobnie jest z leciutkimi i przyjemnie chrupiącymi kulkami. Same były dość neutralne; to grubawa polewa skupiała na sobie całą uwagę. W smaku czułam tu słodycz i wyraźnie cytrynowy smak charakterystyczny dla cytrynowych słodyczy, może i trochę "podkręcony", sztucznawy, ale nie chamsko chemiczny. Jak najbardziej mi przypasował.
Przyjemnie wyszło to z jogurtowością: łagodny, przyjemny kwasek, nie będący odstraszającym kwachem. Słodko, ale jednak z motywami wnoszącymi rześkość, cytrusowość.
Wszystko bardzo mi smakowało zarówno osobno, jak i w połączeniu. Zwłaszcza w połączeniu. Słodkocytrynkowy smak po prostu idealnie podkreślał jogurtowość mousse'u.
ocena: 9/10
kupiłam: Tesco
cena: około 1.50 zł
kaloryczność: 172 kcal / 100 g
czy kupię znów: tak
Skład: mleko, śmietanka 15,7%, cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, mąka ryżowa, białka mleka, mąka pszenna pełnoziarnista, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, słodka serwatka w proszku, emulgatory: E472b, lecytyny (z soi); barwnik: karoteny; żelatyna, aromat, bakterie fermentacji mlekowej, substancja pianotwórcza: azot
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.