poniedziałek, 25 listopada 2019

Ritter Sport Fruhlings-Spezialitat Haferkeks + Joghurt mleczna z nadzieniem jogurtowym z kiełkami pszenicy i ciastkami owsianymi

Nie mam w zwyczaju zjadania słodyczy zaraz po ich kupieniu, jednak czasem robię wyjątek. W przypadku tej trochę się bałam, że latem może być z nią kiepsko, a mimo że nie przepadam za Ritterem, czułam, że ten smak może wyjść w porządku. Bardzo spodobał mi się zamysł połączenia ciastka owsianego (mimo że ciastek w ogóle nie jadam; kocham za to owsiankę) i jogurtu. Żałuję, że czekolady z jogurtowym nadzieniem prawie zawsze zawierają też owoce. A tu właśnie coś innego. A przecież inna Lindt Hello Frozen Yoghurt Caramel & Cookies bardzo mi smakowała.

Ritter Sport Bunte Vielfalt Fruhlings-Spezialitat Haferkeks + Joghurt to mleczna czekolada z 31% jogurtowym nadzieniem z kiełkami pszenicy i 14% ciastkami owsianymi.

Po otwarciu poczułam przede wszystkim zapach słodkiej, mlecznej czekolady z silnym motywem mleka w proszku. Jogurt czy owsianość nie zaznaczyły się. Po przełamaniu... może minimalnie, jako leciutki kwasek i "ciastkowość", ale... mleko w proszku na pewno uderzyło mocniej.

Już w dotyku tabliczka była bardzo tłusta, co potwierdziło się przy łamaniu. Czekolada i krem wyszły wręcz tłusto-miękkawe, ciastko zaś cechowała prawie kamienność.
Całość wydała mi się dość podzielna gdyby nie to, że miękkie części aż się lepiły i trochę rwały.
W ustach czekolada rozpływała się szybko, przeistaczając się w tłusto-zalepiającą, kremowo gładko-proszkową masę.
Jogurtowe nadzienie okazało się spójne z nią, również nieco zalepiające i dość tłuste, choć ono było rzadsze (oleistsze), bardziej (ale nie dużo) miękkie i plastyczne. Byłoby gładkie, gdyby nie to że wypełniały je... trzeszcząco-chrupiące, twardawe, ale i rozpływające się drobinki (obstawiam pszenicę). Zapewniły doskonałą spójność ze świeżym ciastkiem, które również rozpływało się wraz z całością, gdy się mu na to pozwoliło. Okazało się herbatnikowo-gładkawym ciastkiem z drobinkami, nie zaś ciastkiem-zlepkiem z płatków. Nie było ani zbyt tłuste, ani zbyt suche. Kojarzyło się z ciastkami pełnoziarnistymi. W porę chrupnięte wykazywało się kruchą chrupkością - taką, jaką oczekuje się od ciastek. Mnie jednak kupiło to, w jaki przyjemnie zalepiający, gęsty twór wszystko to rozpływało się razem.

W smaku sama czekolada to moc cukru i mleka z odległą, paloną nutką. Być może mignęło mi mleko w proszku, ale po chwili słodycz tak wzrosła, że aż zadrapała w gardle.

Nadzienie jogurtowe wchodziło poprzez cukrowość i mleko. Niewątpliwie czułam mleko w proszku, mimo że cukier dominował zupełnie. Przez słodycz jednak w pewnym momencie przebiła się kwaśność. Najpierw wydała mi się bliżej nieokreślona, ale po chwili osiadła w jogurtowym klimacie. Mieszał się z mlekiem w proszku, nie był silny, ale do wyłapania. Lekka cierpkawość nabiału szybko słabła do prawie zera, mieszając się z mleczną słodyczą. W tej plątała się pewna nijakość i potem wyłaniała się znów dziwna kwaskowatość.
Spróbowane osobno prezentowało się gorzej, bo cukrowo, nijako i kwaśno jednocześnie, toteż nie warto tego robić; środek tabliczki bowiem przemyślano porządnie. Otóż w kremie zatopiono drobinki pszenicy, których smak wyłaniał się dopiero po pewnym czasie. Wpisany w mleko i nijakość, wydał mi się wręcz kartonowy, ale taki "nibyzdrowy" (pasujący w sumie do konwencji).

Paradoksalnie, mimo że kiepski, zapewnił przejście do ciastka. Najtrafniejszym jego określeniem byłoby chyba: pełnoziarnisty herbatnik trochę owsiany. Słodkawy, ale nieprzesadnie, raczej delikatny i ze zdrowo-owsianym posmakiem. Bardzo łagodne, lekko wypieczone, ale w pozytywnym znaczeniu, ciastko. Mdławe, lecz w sumie niezłe. Trochę rozbijało smak: i cukru (nieskutecznie), i niestety jogurtu.

Przy warstwie ciastkowej, kartonowe drobinki zbóż z części jogurtowej wtopiły się w tło (co jest plusem), ale niestety wyszła na jaw mdła nuta kremu, przy której ostało się echo kwasowości.

Już po zjedzeniu kostki-dwóch czułam silne zacukrzenie, tłuszcz na ustach i kwasowość: trochę jogurtową, a w dużej mierze taką... złą? Bliżej nieokreśloną, może jakby za sprawą oleju palmowego? Bo i taką kiepskość czułam, choć także po prostu mdławy, ciastkowy element.

Całość wyszła... niby nie źle, ale jednak kiepsko. Niby z pomysłem, a do bólu cukrowo-przeciętnie. Widzę to jako "lżejszą wariację na temat herbatnik-mleczny krem". Jogurt był tu bowiem tylko nutką, a owsianość ciastka... ot, też. Przyjemne to akcenty, szkoda tylko, że w takim ogromie cukru. Cukrowość dosłownie powaliła mnie. Mleko w proszku dawało się we znaki, olej palmowy pobrzmiewał za mocno. Kwasowości przez większość czasu prawie brak, a jak już się pojawiała to z tymi kiepsko-mdławymi elementami; dziwna.
Na plus fakt, że nie był to tłusto-tłusty ulepek, a mięknąco-gęsta, integralna całość, ale i tak wolałabym mniej oleju.
Mam bardzo mieszane uczucia. Niby pomysł mi się podoba... Ale co z tego? Pomysł trzeba jeszcze jakoś wykonać.
1/4 zjadłam i nie czułam obrzydzenia, ale to było tak cukrowe, mało charakterne, że ochoty na więcej nie miałam. Resztę oddałam Mamie. Uznała, że "bardzo słodka, ale to ciastko fajnie przełamywało". Zapytała mnie, dlaczego czuła jakiś kwas w nadzieniu. I wyjaśniłam jej, że to jogurtowe nadzienie, na co wzruszyła ramionami. Zapytana, czy zgadnie, jakie ciastko dodali, odparła: "Zwykłe". Właśnie, bardzo to cukrowo-mdłe i takie... przeciętne.


ocena: 5/10
kupiłam: przy okazji większego zamówienia na Allegro
cena: j.w., więc nie kojarzę - 5-6 zł?
kaloryczność: 548 kcal / 100 g
czy kupię znów: nie

Skład: cukier, olej palmowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, jogurt z odtłuszczonego mleka w proszku 4,5%, mąka owsiana 4,5%, mąka pszenna, laktoza, sproszkowane kiełki pszenicy 3,5%, odtłuszczone mleko w proszku, masło klarowane, śmietanka w proszku, białko pszenne, lecytyna sojowa, syrop glukozowo-fruktozowy, środki spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu; słodka serwatka w proszku, sól morska

PS A jak już tak plebejsko-ciasteczkowo, zapraszam do aktualizacji recenzji Wedla Cookie Orange Mocha.

4 komentarze:

  1. Ja w czekoladach jogurtowych właśnie obawiam się nadmiernego kwasku więc skoro tu go tak nie czuć to na plus :D ale z drugiej strony szkoda że nie wykorzystała swojego potencjału... Mogła wyjść czekolada z charakterkiem, wyszło jak zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jest różnica między kwaskiem jogurtu (ten jest pożądany), a sztucznym kwachem. Tego pierwszego powinno być sporo przecież, jest smaczny. :P

      Usuń
  2. Oho, moja czekolada z mlecznym kremem i kokosanką :D Mnie odpowiada tłustość Ritterów. Sztucznego kwachu nie pamiętam. Słodyczy też nie, ale to dlatego, że i cała tabliczka nie zapisała mi się w pamięci. No i mleko w proszku - tego dziada nie wychwycę chyba nigdy.

    PS Wnoszę o używanie przez producentów nazw typu "pełnoziarnisty herbatnik trochę owsiany" <3
    PPS Nasze mamy muszą założyć wspólnie blog z recenzjami słodyczy. Będę ich pierwszą oddaną fanką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tę tłustsość po prostu trzeba lubić, jest specyficzna...

      PS Adekwatna nazwa to podstawa!
      PPS Tak! Czytałabym chyba każdy wpis po kilka razy.

      Usuń

Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.